Image
Stillbild ur videoverket Moth. © Jesper Veileby
Stillbild ur videoverket Moth. © Jesper Veileby
 

Kristinehamns konstmuseum 2016 tilldelas Jesper Vieleby.

Juryns motivering:
Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum har glädjen att till 2016 års stipendiat utse Jesper Veileby.
Med sin konst bjuder Jesper Veileby in oss till en värld där det välbekanta blir till något helt nytt. Det väcker fascination och manar till fantasi utöver det vanliga. Hans utforskande aptit har fört honom och kommer att föra honom mot nya okända mål av vilka vi ännu bara fått se en glimt.

Läs mer om Jesper Veileby här.

 

Kristinehamns konstmuseums stipendium

Stipendiet, som är instiftat av Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns Konstmuseum, vänder sig främst till nyetablerade och verksamma konstnärer som relativt nyligen examinerats från konstskola samt är i början av sin karriär och nya på konstscenen. Sökande skall ha anknytning till Värmland i form av att ha vuxit upp eller bott/bor i Värmland. De utställda verken skall vara till salu (se vidare under Utställning.) Detta stipendium ersätter det tidigare ungdomsstipendiet som vände sig till konstnärligt verksamma från hela Värmland i åldern 20-35 år.
Stipendiesumman omfattar 15 000 kronor samt en utställning på Kristinehamns konstmuseum.

Ansökan
Ansökan skall innehålla en skriftlig motivering samt dokumentation av den konstnärliga verksamheten (text och bilder). Ansökan skall vara Kristinehamns konstmuseum tillhanda senast den 23 december 2016.
Postadress: 65 A Kristinehamns Konstmuseum, 681 84 Kristinehamn. Märk försändelsen ”Stipendium 2017”.

Jury
Stipendiaten utses av en jury bestående av representanter från Kristinehamns Konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum.

Utställning
En utställning av stipendiatens arbete visas i en av hallarna på Kristinehamns Konstmuseum. Datum för 2016 års stipendieutdelning är 27 februari – 17 april 2016. Vid utställningens vernissage delas stipendiet ut. Parallellt med denna utställning visas andra utställningar i museets övriga hallar. Pressvisning och vernissage sker vid samma tidpunkt för dessa utställningar.

Frakt och försäkring av konsten till och från Kristinehamns konstmuseum bekostas av museet som under utställningsperioden har fullständig utställningsförsäkring. Av utställda, sålda konstverk tillgodoräknar sig Kristinehamns konstmuseum en provision på 30%.

Kontakt
Hanna Jonasson
Telefon: 0550-882 03
E-post: Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa det

2016 Jepser Veileby
2015 Hertha Hanson
2014 Anna Lidberg
2013 Katrin Westman
2012 Benjamin Goss
2011 Sonia Hedstrand
2010 Sarah Jost
2009 Fredrik Åkum
2008 Mats Bergqvist (bytt efternamn till Ljus)
2007 Marie Hettwer
2006 Christian Pontus Andersson
2005 Sara Berner
2004 Niklas Holm och Marcus Wilén
2003 Uppehåll på grund av renoveringsarbete.
2002 Bo Cristian Larsson och Jonas Liveröd
2001 Maria Quarfordt Brising (Hedersomnämnande till: Jeff Olsson, Anna-Karin Larsson, Malin Nordin, Christian Larsson och Daniel Löfvenborg).

 
Tweeta